Vítejte na mém blogu!

Eva Hrdličková: "Ráda bych se s Vámi podělila o své zkušenosti v oblasti jógy a zdravého pohybu.

Na tomto místě budou postupně přibývat články na různá témata - např. jóga v různých životních obdobích, principy zdravého pohybu a funkční anatomie v józe, řešení různých potíží v souvislostech atd. Pokud byste měli chuť dozvědět se více o dalších tématech, spoustu inspirativních video-přednášek a článků najdete v mých videokurzech. Pokud preferujete "živé" přednášky, na pobytech se dopodrobna věnujeme různým tématům. Přeji příjemné čtení!" 

Jóga a diastáza? Ano, ale...

hmatani diastazy

Eva Hrdličková: "Jak je to s jógou při diastáze břišních svalů? Správně vás napadne, že budou zřejmě třeba jisté úpravy pozic a individuální přizpůsobení. Taktéž je třeba upravit i základní jógovou sestavu, Pozdrav Slunci. Ano, je to tak, běžný typ pozdravu není při diastáze to pravé ořechové..."

CELÝ ČLÁNEK

Bolavá záda - co s tím?

pritazeni kolen.jpg

Eva Hrdličková: 
"Trápí vás někdy bolesti zad? Pojďme přijít na kloub tomu, kde je zakopaný pes:-). Sepsala jsem to NEJ, co jsem během své 13leté lektorské praxe vypátrala a co je i pro mě dlouhodobou prevencí potíží, záda mě totiž kdysi dokázala pěkně potrápit...
Nenechte se zmást tím, že ne vždy pracujeme přímo s oblastí zad. V těle je vše provázané. " CELÝ ČLÁNEK

Držení těla v těhotenství

_DSC2474

Eva Hrdličková: 
"V těhotenském cvičení/józe můžete narazit na spoustu prospěšných cviků či pozic. Pokud bych ale mohla doporučit jednu věc, která má z mého pohledu hned několik úžasných účinků zároveň, bylo by to vědomé a opakované nastavování správného držení těla, a to nejen během cvičení, ale hlavně v každém dni těhotenství." CELÝ ČLÁNEK

Jak (ne)cvičit 
"střed těla"

kockakolena - kopie

Eva Hrdličková: 
"V současnosti je cvičení na „střed těla“ velmi oblíbené – konkrétně např. variace pozice kočky, prkna, ale také stabilizační cviky z lehu na zádech. Ne vždy je ale správně pochopen smysl tohoto cvičení a také princip provedení, paradoxně tedy můžeme svému tělu systematicky přihoršovat..."
CELÝ ČLÁNEK

Předklony bezpečně

hluboky predklon - kopie

Eva Hrdličková: "V józe se setkáváme se spoustou předklonových pozic - ze stoje, ze sedu, z lehu, v různých variacích. Běžně se objevují na lekcích jako samostatné cviky i jako součást Pozdravu Slunci. Oproti záklonům mají spíše tlumivý, uklidňující a ochlazující účinek..."
CELÝ ČLÁNEK

Pozdrav Měsíci

kolazpozdravmesici

Eva Hrdličková: "Pozdrav Měsíci je jemná harmonizující sestava, kterou je vhodné provádět spíše k večeru a připravit tak mysl na večerní a noční odpočinek Je to protějšek Pozdravu Slunci, který má naopak tělo energizovat mužskou, "sluneční" energií (proto se doporučuje spíše po ránu)..."

CELÝ ČLÁNEK

Záklony - jak na ně?

kolazzaklonstoje

Eva Hrdličková: "Záklony bývají na lekcích obecně velmi oblíbené. Není divu, kromě zajímavých účinků na pohybový aparát (kompenzace sedavého stylu života,..." 

CELÝ ČLÁNEK

Jóga a cvičení v těhotenství

IMG_9980 - kopie - Copy

Eva Hrdličková: 
"O těhotenskou jógu jsem se začala zajímat asi dva týdny před počátkem svého prvního těhotenství (tehdy nic netušíc). Původně mě zajímalo, jak upravit lekci..."

CELÝ ČLÁNEK

Jak na cvičení po porodu

DSC_5600 - kopie

Eva Hrdličková: "Jóga, gravidjóga, těhotenství, porod, rodičovství patří mezi mé velké zájmy, na které přicházím postupně, jak plyne můj osobní život. Na poporodní cvičení jsem se..."

CELÝ ČLÁNEK